img1

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ενημερώθηκε 25/4/20)

Αγαπημένα μας παιδιά,

Μας λείπετε πάρα πολύ! Είμαστε σίγουροι πως σας λείπει κι εσάς πολύ το μάθημα της Φυσικής Αγωγής! Ίσως λίγο περισσότερο από τα άλλα μαθήματα. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στο σχολείο. Θα μας κρατήσουν και πάλι συντροφιά ορισμένα παιχνίδια που θα δείτε παρακάτω!

Αυτές τις μέρες που είστε στο σπίτι είναι σημαντικό να αφιερώνετε καθημερινά κάποιο χρόνο για να ασκείστε και να περνάτε ευχάριστα το χρόνο σας στο σπίτι.

Σίγουρα όσοι από εσάς μένετε σε σπίτια με κήπο και αυλή, μπορείτε να τρέξετε και να παίξετε με μεγαλύτερη ευκολία. 

Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να ακούτε τους γονείς σας λίγο περισσότερο αυτές τις μέρες! Το έχουν ανάγκη! Θα τα πούμε σύντομα…

1) Τένις με μπαλόνια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Εύκολο, απλό και κυρίως πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι! Φουσκώστε μπαλόνια, πάρτε μυγοσκοτώστρες και κτυπήστε τα μπαλόνια…

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Μπαλόνια, μυγοσκοτώστρες ή ρακέτες (αν δεν υπάρχουν αυτά τα υλικά χρησιμοποιήστε την παλάμη σας)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε ζευγάρια.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Πάνω από σχοινί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μακριά από εύθραυστα αντικείμενα!!!

Πηγή: infokids.gr

 

2) Παίζουμε ...μπόουλινγκ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όλοι έχουμε στο σπίτι πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά. Καθαρίστε 10 από αυτά και τοποθετήστε τα όπως τοποθετούνται οι κορύνες στο μπόουλινγκ. Με μια μικρή μπάλα ξεκινήστε τα strikes!

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Μία μικρή μπάλα, 10 πλαστικά μπουκάλια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε κατάλληλο χώρο (διάδρομος 4-5 μέτρων).

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Κύλισμα της μπάλας από πιο μακριά.

Πηγή: infokids.gr

 

3) Μίνι γκολφ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ακόμα ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι είναι το γκολφ. Θα χρειαστείτε 10 μεταλλικά κουτιά και χαρτόνια στο σχήμα σημαίας. Κολλήστε 10 σημαιάκια στο πίσω μέρος των κουτιών, οργανώστε την πίστα όπως σας αρέσει και με το μπαστούνι του γκόλφ σας (το οποίο μπορεί να είναι και η σκούπα σας) στοχεύστε και… σκοράρετε! Κερδίζει εκείνος που θα βάλει το μπαλάκι σε όλα τα κουτιά με τα λιγότερα κτυπήματα.

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Ένα μικρό μπαλάκι, 10 κουτιά, 10 σημαίες, μπαστούνι (π.χ. σκούπα), κολλητική ταινία.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προσθήκη εμποδίων.

Πηγή: infokids.gr

 

4. Ζάρι με εντολές

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Φτιάξτε ένα ζάρι με ένα τετράγωνο χαρτόκουτο. Στις πλευρές του γράψτε μερικές εντολές και πείτε στο παιδί να το αναποδογυρίσει. Όποια εντολή βρίσκεται τώρα στην πάνω πλευρά είναι εκείνη που πρέπει να εκτελεστεί. Παίζετε με τη σειρά.

Παραδείγματα εντολών για Α'-Β': (1) "χόρεψε" (2) "στριφογύρισε" (3) "πήδα σαν βάτραχος" (4) "σχημάτισε με το σώμα σου μια γέφυρα" (5) "σχημάτισε με το σώμα σου ένα αστέρι" (6) "κάνε κουτσό" [Χρόνος: 5'' η κάθε άσκηση].

Παραδείγματα εντολών για Γ'-Δ': (1) "χόρεψε" (2) "αναπήδα με σχοινάκι" (3) "στριφογύρισε ένα στεφάνι" (4) "κάνε κουτσό" (5) "ντρίμπλαρε με το αδύνατο χέρι" (6) "επιτόπου τρέξιμο" [Χρόνος: 10'' η κάθε άσκηση].

Παραδείγματα εντολών για Ε'-Στ': (1) "χόρεψε" (2) "αναπήδα με σχοινάκι" (3) "κάνε τρεις κάμψεις" (4) "κάνε πέντε κοιλιακούς" (5) "σανίδα" (6) "επιτόπου τρέξιμο - γόνατα ψηλά" [Χρόνος: 15'' η κάθε άσκηση (εκτός από κάμψεις και κοιλιακούς)].

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Ένα χαρτόκουτο (και άλλα υλικά αναλόγως των εντολών).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σε κατάλληλο χώρο χωρίς εμπόδια.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: (1) Διαφοροποίηση εντολών (2) Σταδιακή αύξηση του χρόνου εκτέλεσης των ασκήσεων.

Πηγή: infokids.gr

 

5) Γυμναστική στο σπίτι: ασκήσεις μέσα στο σπίτι για Δ΄-Στ΄τάξη

Παρακολουθήστε προγράμματα με εύκολες και διασκεδαστικές ασκήσεις για παιδιά. Πατώντας στο βίντεο εμφανίζονται επιπρόσθετες επιλογές προγραμμάτων!

https://safeYouTube.net/w/mcg4

ΟΔΗΓΙΕΣ

Απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών από ενήλικα κατά την εκτέλεση του προγράμματος!
Αν κάποιες ασκήσεις σας δυσκολέψουν μπορείτε απλά να τις δοκιμάσετε και να σταματήσετε πριν από την ολοκλήρωση του χρόνου.

 

6) Μικροί κατάσκοποι!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σε έναν διάδρομο του σπιτιού φτιάξτε έναν λαβύρινθο με ακτίνες laser όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία. Χρησιμοποιήστε κορδέλα και κολλητική ταινία. Προσπαθήστε να περάσετε μέσα από τις ακτίνες χωρίς να τις ακουμπήσετε. Κερδίζει εκείνος ή εκείνη που θα περάσει ακουμπώντας στις ακτίνες τις λιγότερες φορές.

ΤΑΞΗ: Κατάλληλο για όλες τις τάξεις.

ΥΛΙΚΑ: Κορδέλα, κολλητική ταινία.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προσπαθήστε να περάσετε από τις ακτίνες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (χρήση χρονομέτρου).

Σημείωση: Απαραίτητη η συγκατάθεση γονέα!

Πηγή: Ιt's always autumn

 

7) Κάθε μέρα... περισσότερα βήματα!

Θα χρειαστείτε έναν βηματομετρητή. Ο βηματομετρητής είναι μια συσκευή (ή εφαρμογή) που μετρά τα βήματα που κάνετε! Πολλά παιδιά ήδη έχουν βηματομετρητές (π.χ. ρολόι χεριού, εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα). Αν δεν έχετε βηματομετρητή ζητήστε από τους γονείς σας να κατεβάσουν έναν στο κινητό τους τηλέφωνο [Χρησιμοποιήστε το κλειδί: Βηματομετρητής].

Τώρα θα μπορείτε να μετράτε τα βήματά σας κάθε φορά που περπατάτε με τους γονείς σας! Στόχος σας είναι να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων που κάνετε από μέρα σε μέρα. Αυτό θα το πετύχετε είτε περπατώντας περισσότερο χρόνο είτε περπατώντας με πιο γρήγορο ρυθμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιο κάτω καρτέλα για να καταγράφετε τα βήματά σας. Πατήστε στη φωτογραφία για να τυπώσετε την καρτέλα.